Biofű, herbál – az életveszélyes hazugság

Szinte végtelen a drogkereskedők fantáziája. Mind a kábítószerek előállításában, mind azok elnevezésében szinte kifogyhatatlan a tárház. Itt a biofű, műfű, spice, vagy herbál. A sokféle név egy rendkívül ártalmas szercsoportot takar, ami főleg a fiatalok körében nagyon népszerű tudatmódosító. A nevekből mindenki valami nagyon ártalmatlan, egészséges dologra gondol. Ez a csali, természetes gyógynövények helyett ugyanis teljeséggel mesterséges, szintetikus kannabinoidokkal bevont növényi törmelékből állnak. Olcsók és talán az összes dizájner drognál veszélyesebbek.

Herbál, más néven biofű, műfű, spice. Vonzó neveket találtak a drogkereskedők. Ma ezek a legelterjedtebb dizájner drogok. Az első ilyen vegyület „spice” néven a 2000-es évek elején jelent meg Európában, majd 2006 óta Magyarországon is hódít, de csak az utóbbi néhány évben vált a legnépszerűbb droggá a fiatalok körében. Ráadásul fillérekért árulják, így nem is meglepő, hogy viharos sebességgel terjednek már az egészen fiatalok körében is. Főként a 13-25 éves korosztály kábítószere, különösen vidéken, a stimuláló hatású kristály és a pálinka mellett. Olcsósága és erős hatása miatt a mélyszegénységben élő fiatalok előszeretettel használják. Míg a marihuána fogyasztók többsége napi 1-2 alkalommal szív, addig a herbált használók naponta akár 10-nél többször is. Ennek oka, hogy a herbál hatása sokkal rövidebb ideig tart. A fővárosban egy adag biofű 500 forintba kerül, vidéken már 300 forintért is elérhető, míg a marihuána egységára 2000-2500 forint. A súlyosan függők napi 6-10 adagnyi biofüvet is elszívnak, ami felmehet egészen 15-ig.

A herbál tehát teljesen átrendezte a hazai drogpiacot is. Gondolhatnánk, valami természetes, akár egészséges tudatmódosító szerrel van dolgunk, pedig nem. A terjesztők a törvényeket megkerülve igyekeznek ezeket a veszélyes anyagokat legálisnak feltüntetni és akár „legális fű”-ként árusítani. Szintetikus drogok ezek is, sok tekintetben még károsabbak az összes többinél.

A mindennapi használatban biofű lett a gyűjtőneve az összes szintetikus kannabinoidnak. Eleinte mindenki azt hitte, ez a termék csupán a marihuánához hasonló hatással rendelkező, ártalmatlan gyógynövények elegye. Ezek a marihuána fő hatóanyagához hasonló idegrendszeri hatást kifejtő, de mesterségesen létrehozott anyagok. Tetszetős színes zacskókba csomagolták, úgy nézett ki, mint a szárított gyógynövény, dohány vagy esetleg potpourri, többféle ízesítéssel, illattal, változatos fantázianevekkel illették. Nevüket onnan kapták, hogy eleinte (betiltásuk előtt) ezeket a szereket a kereskedelemben legális gyógynövény-keverékekként, illatosítóként forgalmazták. Pedig semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak, teljesen szintetikusak és mérgezőek. Alapjuk valamilyen – a leggyakrabban Kínából, Indiából származó – fehér por, amelyet általában oldószerrel itatnak át és növénytörmeléket adnak hozzá, majd cigarettapapírba sodorva szívják el. De tudunk már olyanokról is, akik szúrják (vénába fecskendezik) ezeket az anyagokat. Hatása teljesen kiszámíthatatlan. Nem lehet tudni, hogy valójában milyen vegyület és milyen erős koncentrációban van benne.

A második helyen állnak a marihuána mögött a legnépszerűbb kábítószerek sorában, a statisztikák és tendenciák alapján egyre többen, egyre fiatalabbak is rendszeresen használják.

A szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak. Emiatt a túladagolás veszélye is fokozott. Tehát a herbál nem a marihuána olcsóbb és legálisan beszerezhető verziója. Valójában csak a használati módja hasonlít a marihuánához, a hatása teljesen más. A gyors eufóriaérzés után depressziót, kiszámíthatatlan testi és pszichés tüneteket okoz, de van, akit egyszerűen csak mélyen és súlyosan eltompít. Ezért rendkívül veszélyes még a kipróbálása is. Míg a „hagyományos” kábítószerek esetében az orvostudomány rengeteg információval rendelkezik a tüneteket és a kezelési módokat illetően, addig a dizájner drogok esetében nincsen ilyen tudás. Az eddigi vizsgálatok alapján az tudható, hogy a herbál használata súlyos fizikai rosszulléttel, hallucinációkkal és halálfélelemmel járhat. Továbbá nyugtató, szedáló hatással is bír, de a kiürülése során egyre inkább lesz jellemző az izgatottság, ingerlékenység a használóra. Ezek leggyakrabban a zavartság, szapora szívműködés, vérnyomás-emelkedés, pánikroham, pszichózis, hallucináció, hányás. Beszámoltak görcsökről, szívinfarktusról, veseelégtelenségről, depresszióról és egyéb pszichiátriai kórképekről is. Kiszámíthatatlan hatásai miatt veszélyes, erős függőséget és akár halált is okozhat.

De a legrosszabb hír a szintetikus kannabinoidokkal kapcsolatban mégis csak az lehet, hogy erősen idegsejt-károsítóak. A fogyasztók bizonyosak lehetnek benne, hogy minden egyes használat rongálja agyukat, rontja értelmi képességeiket – és sajnos az elvesztett idegsejtek nem pótolhatóak.

A szervezet a használathoz sokkal gyorsabban hozzászokik, kialakul a szer iránti tolerancia, ami a szer egyre gyakoribb vagy növekvő mennyiségű használatához vezet. Rendszeres fogyasztás során gyorsan alakulhat ki függőség, a szer elhagyásakor változatos testi és pszichés tünetek (hányás, hasmenés, álmatlanság, extrém fáradtság, koncentrálási képtelenség és a jellegzetes „kattogás”) jelentkezhetnek. Sokuknak már fiatalon ráncos és szürke az arcbőrük, valamint rohamos fogyás is előfordulhat igen rövid idő alatt.

Hasonló cikkek...