Internet-alapú, anonim és ingyenes online lelki egészség tanácsadás

Internet-alapú, anonim és ingyenes online lelki egészség tanácsadás (olet) indul olyan 18 év alatti fiatalok számára, akik életvezetési, tanulási, viselkedési, függőségi, vagy egyéb lelki problémáikkal kapcsolatban szeretnének kérdéseikre választ kapni.

A 6 milliárd forint összköltségű, az ÁEEK konzorcium vezetésével és az egyetemi konzorciumi partnerek (Szeged, Pécs, Debrecen) részvételével megvalósítandó Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése kiemelt projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése. Az országosan, 13 intézményi helyszínen történő egészségügyi infrastruktúra fejlesztésen túl, a projekt másik központi eleme a mentális állapotuk miatt kezelésre szoruló fiatalok lelki egészségének javítása, a rászorulók korai kezelésbe jutásának és szakellátásba irányítási esélyeinek növelése.

Ez utóbbi cél érdekében a projekt Online Lelki Egészség Tanácsadást (OLET) indít, amely komplex, internet-alapú, anonim és ingyenes konzultációs szolgáltatást nyújt az életvezetési problémákkal küzdő és információt szerezni kívánó 18 év alatti fiatalok, illetve szüleik, tanáraik, segítőik számára.

Mindenki életében lehetnek olyan helyzetek pl.: családi konfliktusok, párkapcsolati, önértékelési, döntési, tanulási nehézségek, függőségekkel (alkohol-, gyógyszer,- kábítószer, vagy internet használattal) kapcsolatos gondok, különböző veszteségek, mint a gyász, (vagy munkahely elvesztése), amikor a családtagok, a barátok és ismerősök támogatása mellett fontossá válhat egy szakemberrel folytatott konzultáció.

Azok számára, akiknek nincs a lakóhelyén könnyen elérhető lelki egészség tanácsadás, vagy tartanak egy ilyen jellegű személyes találkozástól, jó lehetőséget kínál az online, e-mail alapú konzultáció, amelynek során akár névtelenül is kérhetnek segítséget.

OLET portál QR elérés

Az OLET portál a https://olet.aeek.hu címre várja a leveleket, amelyeket 3 napon belül, segítő hivatású, online tanácsadásra is felkészített, a tanácsadást szakmai szabályok és Etika Kódex alapján, önkénteseként végző mentálhigiénés szakemberek válaszolnak meg, akik segítenek az adott probléma kezelésében, vagy azonnali beavatkozást igénylő krízisállapot esetén megfelelő szolgálathoz, szakemberhez irányítják a segítséget kérőt.

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00002 Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című kiemelt projekt és az OLET szolgáltatás a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.

OLET PORTÁL: https://olet.aeek.hu/olet_bejelentes/

További információ: https://www.aeek.hu/-/online-lelki-egeszseg-tanacsadas

Hasonló cikkek...