Gyermekpszichiátriai szakmai konferencia a lelki egészség világnapja alkalmából

A 6 milliárd forint összköltségű, „Gyermek és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése”(EFOP-2.2.0-16-2016-00002) projekt, amely az ÁEEK konzorciumvezetésével és az egyetemi konzorciumi partnerek (Szeged, Pécs, Debrecen) részvételével valósul meg, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, 2018.október 9-én Szakmai Fórumot rendezett Budapesten a projekt céljainak és eddigi előrehaladásának bemutatására.

A szakmai fórumot Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és az ÁEEK képviseletében Srágli Attila programigazgató nyitották meg. Az eseménye előtt Vitályos Eszter államtitkár asszony a program vezetőivel közösen sajtótájékoztatót tartott a gyermekek lelki egészségének megőrzését szolgáló kormányzati intézkedésekről és az EFOP-2.2.0-16-2016-00002 gyermek és ifjúságpszichiátriai fejlesztéseket célzó projektről.

A szakmai fórumon a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek ismertették a kiemelt projekt átfogó és rendszerszintű céljait. Beszámoltak a 13 helyszínen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések szakmai hátteréről, a szakmai munka megújítását szolgáló új irányelvek kidolgozásáról, a helyi mentálhigiénés együttműködések előmozdítására szervezett megyei szakmai programokról és helyi továbbképzéseikről, valamint a gyermekpszichiátria fejlesztését és rendszerszintű innovációját szolgáló mérés-értékelés, tervezés és az ehhez szükséges szakmai együttműködések előrehaladásáról.

A projekt keretében aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg osztályok vagy gyermekpszichiátriai részlegek kerülnek kialakításra Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon. Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátása érdekében ún. emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyak kerülnek kialakításra Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon, Szegeden és Pécsett. A járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két helyszínen Pécsett.