Valós probléma az evészavar? Mit tehet a szülő?

Légy karcsú, légy sikeres, légy népszerű! – így mosódik össze a fiatal fejében a média által sugallt kép és jellemzően önbizalomhiányos lelki állapota. Van, aki abszolút átlagos tinédzsernek látszik, ám olyan súlyos titka van, amiről a barátai sem tudnak, mert anorexiás. Csak az interneten mer kitárulkozni netes beceneve mögé bújva. Szereti ezt a közösséget, mert itt végre önmaga lehet, végre tartozik valahová. Elképesztő tippeket adnak egymásnak, hogyan álljanak ellen az éhségnek, és hogyan titkolják el a szüleik, barátaik előtt állapotukat.

Egy tizenhárom éves lány akkor vált népszerűvé az osztálytársai körében, amikor egy gyomorrontás miatt hirtelen leadott néhány kilót. Úgy gondolta, még jobban szeretik majd, ha vékonyabb lesz. Sikerélménye volt, hiszen úgy érezte, végre valamiben jó, végre a közösség szereti. Egyre kevesebbet evett, volt olyan nap, hogy csak vizet ivott, s bár eleinte nehezen ment a koplalás, egy idő után egyszerűen megszokta (!), hogy nem eszik. Egyre vékonyabb lett, egyre boldogabbnak, elégedettebbnek érezte magát, hogy ellent tud állni az étkezéseknek, úgy érezte, most aztán igazán menő csaj lett. Az interneten a pro-ana (anorexiás fiatalok blogjai) oldalakon barátokat talált. Ezeken a portálokon a már betegesen sovány lányokat a többiek még mindig további fogyásra biztatják, s szépnek látják egymást, még ha ki is állnak a csontjaik.

Elképesztő tippeket kapott például az éhségérzete csillapítására. Például ilyet: ütögesd a hasad, ha az elkezd korogni, ha ez nem elég, vágd gyomorszájon magad, hogy elmenjen az étvágyad. Ha kénytelen vagy társaságban enni, húzz fel egy nagy zoknit vagy bő kenguruzsebes pulcsit, amelybe elrejtheted az ételt, amikor senki nem figyel. Otthon időnként nyisd ki a hűtőt, és melegíts ételt a mikróban, hogy a család azt gondolja, rendesen eszel, de aztán rejtsd el a szemetesben az ételt! Ha már nem menstruálsz, akkor is hordj magadnál tampont, betétet! Ha elszíneződik a körmöd, használj körömlakkot, napozz vagy járj szoláriumba, hogy a bőröd fakó árnyalata ne tűnjön fel! Öltözködj rétegesen, bő ruhákba, hogy ne legyen szembetűnő a fogyás! A blogokon javasolt szigorú mintaétrendek napi 0-600 kcal bevitelt ajánlanak.

A tinédzser végül családja előtt úgy bukott le, mikor az édesanyja megtalálta az ágya alá rejtett ételt. A lány ekkor már altatót is szedett, hogy alvás közben ne gondoljon az evésre. Kórházba került, ahol papírt dobott a wc-csészébe, hogy mások ne hallják, amikor hánytatja magát. Mivel otthon szigorúan ellenőrizték, az anorexiája végül is bulimiával társult. Végül meggyógyult, de a fogyókúra gondolatától nem tud a mai napig sem szabadulni. Ma már 19 éves.

A fiatal lány esete pontosan mutatja, mennyire súlyos betegeséggé válhat az evészavar, milyen veszélyes állapotokat idézhet elő az őrületes ételmegtagadás, s milyen leleményesek a betegek, amikor családjuk, környezetük előtt el akarják titkolni bajukat. Az eset arra is rávilágít, milyen könnyen evészavaros lehet egy fiatal, és milyen nehéz ennek a betegségnek az örvényéből kiutat találnia, s hogy egyedül rendszerint nem is tud.

Szakirodalmi adatok bizonyítják, mennyire súlyossá válhat az evészavar: körülbelül 10 százalékosra tehető a halálozási arány az anorexia esetében. A brit sajtó is beszámolt egy tragikus esetről: Laura Willmott 18 évesen belehalt anorexiájába, előtte öt évig küzdött a betegségével. Egy kórházban kezelték halála előtt, próbálták helyreállítani az étkezési szokásait, de végül hazaengedték a lányt, mert nagykorúvá vált, és nem egyezett bele a kezelésbe. Pedig olyan sovány volt, hogy járni sem tudott. Két héttel később belehalt anorexiája következményeibe.

Az evészavarok kialakulásában nemcsak a karcsúságideál hajszolása meghatározó, hanem nagyon fontos tényező a beteg családjára jellemző viselkedés. A kutatások szerint például az evészavaros anyák gyerekei maguk is nagyobb eséllyel lesznek evészavarosak. Ha a gyerek azt látja, hogy anyja folyton elégedetlen a külsejével, állandóan fogyókúrázik, ez a viselkedés példaként szolgálhat számára. Ha pedig az apa még negatív megjegyzéseket tesz is az anya vagy más nők alakjára, súlyára, tovább torzíthatja a tinédzser alakuló önképét, evési szokásait. A túlsúlyos gyereket nem szabad kövérnek bélyegezni, elmarasztaló megjegyzéseket tenni külsejére.

Szintén sokszor jellemző az evészavaros gyerekek, serdülők családjára a túlféltés, a túlzott kontroll a gyerek felett, az önállósodási törekvések „jószándékú” gátlása. Ilyenkor a serdülő úgy érezheti, az élete egyetlen területére bír befolyással, ez pedig az evés.

Gyakran a nőiesség elutasítása, az anyával való konfliktus áll a betegség kialakulásában. A kamasz nem akarja ezt a mintát követni, nem akar úgy kinézni, nem akar olyan párkapcsolatot, mint az anyukájáé.

Bár kiemelten fontos, hogy a szülők tiszteletben tartsák gyermekük személyes terét, ne kutassanak a fiókjában, ne nézegessék az okostelefonján a cseteléseit, levelezését, nehéz megállni mindezt, amikor gyanú ébred az étkezés és a testsúly jelentős változása miatt. Tudniuk kell, hogy nem lehet egyetlen okra, vagy felelősre mutatni az evészavar kialakulásában, így nem szabad hibáztatniuk senkit. A család abban tud nagy segítség lenni, hogy értékrendet ad a gyermeknek, erősíti önbecsülését. Ha pedig felmerül az evészavar gyanúja, időben orvoshoz forduljon a szülő a gyermekével, hiszen erre a betegségre is igaz, hogy a korai felismerés a gyógyulás szempontjából meghatározó.

Forrás:

https://femina.hu/terasz/anorexia_bulimia/

https://juice.reblog.hu/vegre-tartozom-valahova-egy-anorexias-tortenete

https://proana-body.eoldal.hu/cikkek/sztorik/laura-willmott.html

Hasonló cikkek...