Internet (közösségi média) függőség FOMO

A mai gyerekek jelentős részének az internet használata mindennapos dolog, a 14-17 év közöttiek közel 80 százaléka csatlakozik rendszeresen a világhálóra. A veszélyes tartalmakról sok szó esik, de valahogy elsikkad, hogy a szupersztráda bizony függővé is tehet. A kamaszok napokon keresztül képesek online játékokkal játszani, a kisiskolások délutánokon át chatelnek és e-maileznek, de már az óvodások is teljes természetességgel nyomkodják a billentyűzetet.

Egyre kisebb korban kezdenek a gyerekek hozzánőni a géphez. De ez nem is csoda, minket utánoznak. Ahogy a felnőttek életében egyre nagyobb szerepet kap a gép, úgy a gyerekek is ezt tanulják, ebbe nőnek bele. El kellene fogadnunk, hogy ez a mindennapjaink része. A miénk is, így a gyerekeké is. A baj csak akkor kezdődik, ha nincs helyette más, mert a függőség veszélyes. Egy felnőtt talán már tudja kezelni a helyzetet, de egy gyerek nem. Ha csak a gép teremtette világban érzi otthon magát, akkor a szülőnek be kell avatkoznia. De nem úgy, hogy tiltja.

Az internet ma már a mindennapi élet része. Kapcsolattartásra, kapcsolatteremtésre, munkára, tanulásra, szórakozásra, információszerzésre is használjuk. Neten ismerkedünk, neten csevegünk, neten nézünk filmet, hallgatunk zenét, olvasunk híreket. Önmagában az, hogy sokat vagy a gép előtt még nem biztos, hogy függőséget jelent, de érdemes tudatosan határokat szabni magadnak a számítógéppel tölthető időre vonatkozva, végiggondolni szabadidőd mekkora hányadát szeretnéd internetezéssel tölteni.

Milyen jelei vannak a függőségnek?

Ha valaki függő, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert úgy érzi, tennie kell. Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb „dózis” igénye is. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget.

Hogyan érzed magad, ha pár napig nem jutsz internet közelbe vagy ha otthon eltiltanak a gépezéstől? Ha ilyenkor jellemző a hangulatod hirtelen változása, az idegesség, a feszültség, ingerlékenység, érdemes elgondolkodni rajta nem tölt-e be túlontúl nagy szerepet mindennapjaidban az internet.

Egy jel lehet az is, ha nehezen tudod irányítani, vagy keretek közé szorítani, hogy mennyi időt töltesz a gép előtt. Lehet, hogy azzal a szándékkal ültél le a gép elé, hogy csak fél órát szeretnél játszani, de nem bírod abbahagyni, és akár órák röppennek így el. Fontos jel lehet az is, ha az internetezés, gépezés kezdi kiszorítani a többi tevékenységet az életedből, egyre kevesebb más dolog érdekel, vagy köt le. Ha már észleled magadon a függés jeleit vagy van valaki a barátaid között, akiről úgy gondolod érintett, kérjetek segítséget!

Az alábbiak közül legalább négy, vagy több igaz állítás után lehet gyanakodni, hogy a gyermeke internetfüggő.

 1. Nem tud másra gondolni, mint az internetre, mikor nincs gépközelben.
 2. Nem tudja kontrollálni a számítógép előtt töltött időt.
 3. Ingerült, és türelmetlen, mikor nincs gépnél.
 4. Nem mond igazat, ha arról kérdezik, hogy mennyit internetezett
 5. A tanulmányi eredménye romlik.
 6. Baráti kapcsolatok megváltoznak, kevesebb lesz a régi barát, megszűnnek az eddig megszokott szociális tevékenységek (edzés, találkozások a barátokkal).
 7. A virtuális világ előnyben részesítése a valósághoz képest.

Mitől van ilyen nagy varázsa az internetnek?

Az internet egy nagyon hasznos eszköz, mely segítséget nyújt a tanulásban.

Az információdömping, amivel elárasztja az internet a látogatót gyakran túl sok, rengeteg időt, és energiát igényel.

Emellett az MSN, az online számítógépes játékok, a felnőtt oldalak hihetetlen vonzerővel bírnak, olyan a felépítésük, arra próbálja rávenni a látogatót, hogy még tovább maradjon egy adott oldalon.

Az interneten keresztül az egymással chatelők, és a játékosok másnak adhatják ki magukat, kockázat nélkül kommunikálhatnak egymással. Az online játékok sikert, gyors eredményeket kínálnak, emellett a játékos „levezetheti” az agresszióját, „barátokat” szerezhet.

Vagyis pótolhatja mindazt, amita valós életben látszólag vagy valóságban nem kapott meg.
Az internet függőknek általában problémájuk van az alvással, sápadtak, kialvatlanok, és gyakran panaszkodnak pánikrohamokra.

Súlyos probléma, hogy rengeteg gyereket a szülei magára hagynak internetezés közben, így addig és olyan oldalakat néznek meg, amit és ameddig csak akarnak. 6 éves korig ugyan ötből négy gyermek csak szülői felügyelet mellett internetezhet, de a 11-14 évesek körében már csupán 44 százalék a korlátozás mellett internetezők aránya.
Pedig a gyerekek esetében az internetfüggőség kialakulásának megelőzésében a legfontosabb szerep a szülőé. Ha jól ismeri gyermekét, és annak napirendjét, továbbá bizonyos szabályokhoz és tevékenységekhez köti a számítógép és az internet használatát, akkor nagyban megelőzhető a probléma.

 1. Nagy segítség lehet, ha a számítógépet nem a gyermek szobájában, hanem egy közös helyiségben tartják, így nagyobb eséllyel szabályozható, hogy a gyermek mikor és mire használja az internetet.
 2. A rendszeres közös családi programok megtartásával szintén csökkenthető az internetfüggőség kialakulásának veszély.
 3. Segíteni fog, ha emlékezteti gyermekét, hogy szereti őt, és fontos önnek az ő boldogsága és jóléte. A gyerekek gyakran hibáztatásnak vagy kritikának érzik a viselkedésükkel kapcsolatok kérdéseket.
 4. Fontos, hogy megnyugtassa, hogy nem ítéli el. Inkább mondja el, hogy aggódik néhány változás miatt, amit a viselkedésén tapasztalt: fáradtság, rosszabb jegyek, hobbik feladása, közösségi visszahúzódás. Mondja el gyermekének, hogy szeretné látni, hogy mennyit tölt naponta online és milyen oldalakat látogat.
 5. Ismerje meg az eszközöket, amiket a gyermeke használ!
 6. Tanulja meg, hogyan tudja ellenőrizni az előzményeket és a bejelentkezést, ismerkedjen meg a felügyeleti szoftverrel, és telepítsen minden szükséges szűrőt! Fontos, hogy minden szülő megtanulja a műszaki és népszerű kifejezéseket, valamint a számítógép használatát, legalább annyira, hogy nyomon tudja követni, mit csinál a gyereke online. Tudja meg, hogy merre jár az interneten a gyereke!
 7. Állítson fel ésszerű szabályokat!

Sok szülő mérges lesz, amint meglátja a gyerekén az internetfüggőség jeleit, és eltiltja őt a számítógéptől büntetésként. Mások megijednek, és arra kényszerítik a gyereküket, hogy lépjenek ki, azt gondolván, hogy ez az egyetlen megoldás a problémára. Mindkét megközelítés problémát szül – a gyerek úgy fog önre nézni, mint az ellenségre. Ehelyett működjön együtt gyermekével, hogy egyértelmű határokat állíthasson fel az internet használatával kapcsolatban! A házi feladat után hagyja egy órát számítógépezni, engedjen meg néhány hétvégi extra órát. Ragaszkodjon a szabályokhoz, és emlékezzen, hogy nem egyszerűen próbálja kontrollálni őt – hanem azon dolgozik, hogy kiszabadítsa a pszichés függőségből!

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/7614/internetfuggoseg http://nmhh.hu/cikk/167277/NMHH_A_digitalis_vilagban_a_gyerekek_mar_jobban_eligazodnak_mint_a_szuleik

Hasonló cikkek...