Mobiltelefon függőség

Elektronikus póráz – így is nevezik viccesen a mobiltelefonokat. Pedig ez nem is olyan vicces. Ma már jóval többet jelentenek, mint egyszerű kommunikációs eszközök, tényleges függőséget okozhatnak. Ebben pedig a gyerekek különösen érinttetek, hiszen közösségi életük nagy részét a telefonon élik. A szülők többsége ugyan azért vesz mobiltelefont gyermekének, akár elveit is feladva, hogy biztonságba tudja, hiszen így bármikor elérheti. Felkészülve arra, hogy onnantól sajnos megváltozik a kicsi számára is a világ, arra viszont nem számít, hogy akár függőséget is okozhat majd az új kis kütyü.

Egy 2016-ban készült felmérés szerint Németországban a 12-13 éves gyerekek 80 százalékának volt okostelefonja, amelyen természetesen mobilinternet is van, ez az arány a 10-11 éveseknél 71 százalék, a 8-9 éveseknél 38 százalék, míg a 6-7 évesek esetében 12 százalék. A kiskamaszok és a fiatalok életében a mobilkészülékek már-már családtagként vannak számon tartva, és sok esetben az igazi barátokat is helyettesíti már az eszköz. A szakemberek szerint minden egyes, a mobiltelefon társaságában eltöltött óra hatással van a gyerekek idegrendszeri működésére, fejlődésére, sőt a verbális funkcióikra is. A pszichológusok szerint a telefonokon történő folyamatos változások, történések idővel lobbanékonnyá tehetik a fiatalokat, akik így kevésbé tudnak majd együttműködni, közösségben dolgozni, csökkenhet az önbecsülésük, az érzelmi intelligenciájuk hiányos lehet, krónikus álmatlanságban szenvedhetnek. Sőt, az igazán nagy veszély, hogy függőség is kialakulhat.

Erről akkor beszélhetünk, ha a mobilhasználat olyan mértéket ölt, hogy az már jelentősen befolyásolja a gondolkodást, uralja a viselkedést, ezáltal veszélybe kerülhet a használó testi és lelki egészsége. A mobilfüggőség jele lehet, ha a telefon hiánya szorongást vált ki. Az ebben szenvedők attól rettegnek, hogy a mobiltelefon lemerül, és akkor kimaradnak valamiből.

A legtöbb gyerekeknek van mobiltelefonja, az iskolai szünetekben azt látni, hogy állandóan nyomkodják. Nem telefonálnak vele, hanem többnyire a legnagyobb internetes közösségi oldalt nézegetik. Ott azt látják, hogy másutt dübörög az élet, ettől úgy érzik, hogy az ő életük sivár. Hogy akkor történik valami, ha benne vannak a cyber térben. Közben nem tanulják meg a való életbeni szóbeli kommunikációt. Az applikációk nyújtotta eszközök adta lehetőségekkel kimerül az érzelmi életük. Egymással szemben ülve is sokszor csak a telefonjukat babrálják, sokszor többnyire csak annyit kommunikálnak, hogy megmutatják egymásnak, mi zajlik épp a telefonjukon. Nem tudják megfogalmazni sem a saját sem társaik  érzéseit.

Egy másik kutatásból egészen lesújtó kép rajzolódott ki: eszerint a kamaszok fele mobiltelefon függő. A felmérésben 1240 gyerek és szülő vett részt és kiderült: a legtöbben legalább óránként ellenőrzik a telefonjukat, és szinte már kényszerét érzik, hogy azonnal válaszoljanak az arra érkező üzenetekre. 50 százaléka a tiniknek bevallottan mobiltelefon függő, de a szülők már csaknem hatvan százaléka úgy érzi, gyermeke függő, viszont a gyerekek csaknem harmada gondolja, hogy a szülei függők. Nem is csoda, hiszen a szülők fele is úgy érzi, azonnal válaszolnia kell a bejövő üzenetekre vagy hívásokra, illetve háromnegyede legalább óránként ellenőrzi a mobilját. Igaz, ez a gyerekeknél súlyosabb, hiszen csaknem 80 százalékuknak van állandó ellenőrzési késztetése. A szülők döntő többsége úgy érzi, gyermeke túl sok időt tölt online, nagy részük a tiltja a mobil eszközök használatát közös étkezések közben.

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek vele, ha a gyerek naponta többféle digitális média eszköz hatásának van kitéve, az azok előtt együttesen eltöltött idő összefügg az olyan tevékenységekre szánt idő csökkenésével, mint a házi feladat elkészítése, házi munkák elvégzése, illetve csökken az új dolgok elsajátítása, tanulása iránti érdeklődés vagy nehezebb higgadtnak maradni, ha kihívásokkal szembesülnek – mondta a tanulmány szerzője, dr. Stephanie Ruest. A készülékhasználat árthat a szülő-gyerek kapcsolatnak is, hiszen itt is beszűkül a kommunikáció. A szülőknek nem szabad elfelejteni, hogy a gyerek elsősorban róluk vesz mintát, így ha azt látja, hogy anya és apa naponta sokat használja a telefonját, akkor ő is azt fogja tenni. Ezzel viszont természetesen elkerülhetetlenek lesznek a feszültségek, főként mikor vacsorához van terítve, a gyerek megígéri, hogy mindjárt jön, közben még mindig a mobilján lóg. A szakemberek szerint a szülőknek meg kell próbálniuk kevesebbet használniuk a telefonjukat, és több közös programot érdemes szervezniük a gyerekükkel, mert ez megerősíti a családi kötelékeket.

Ajánlások a gyermek életkora alapján

0-5 éves korig

A két évesnél fiatalabb gyermekek esetében kerülj bármiféle digitális médiahasználatot, kivéve a video-chatet! A 18-24 hónapos gyerekeket fokozatosan bevezetheted a digitális médiahasználat világába, de mindig legyél ott vele, és ne hagyd egyedül az eszközzel!

A 2-5 éves gyerekeknél a képernyő előtt töltött időt limitáld napi egy óra minőségi programra!

 1. Lefekvés előtt egy órával ne nézzen képernyőt a gyerek!
 2. Ne használd a képernyőt a gyermek megnyugtatására! Ellenkező esetben nem tanulja meg, hogyan kell saját magának az érzelmeit irányítani!
 3. Kerüld a gyors ritmusú programokat vagy erőszakos tartalmú alkalmazásokat!
 4. Ellenőrizd a gyermek által használt médiatartalmakat! Teszteld az app-ot használat előtt, és mindig kérdezd meg a gyermekedet, mit gondol róla!
 5. A hálószoba, étkezési idő és a szülővel való játék idő legyen képernyőmentes!

5-18 éves korig

 1. Alakíts ki családi szabályrendszert a médiahasználatot illetően, és légy következetes ezzel kapcsolatban!
 2. Határozd meg, milyen típusú médiahasználat engedélyezett a gyermek számára, mennyi időre és milyen tartalomban!
 3. Legyenek határozott korlátozások arra vonatkozóan, naponta mennyi időre és milyen típusú médiát használhat a gyerek! Ennek legyen feltétele a napi egy óra testmozgás és 8-12 óra alvás!
 4. Ne legyen a gyerek szobájában TV, számítógép vagy okostelefon alvásidőben!
 5. A lefekvés előtti órákban kerüljék a médiahasználatot!
 6. Legyen digitálismédia-mentes idő a családi étkezés és legyen a lakásnak olyan területe, ahol tilos annak használata!
 7. Folyamatosan beszélj a gyermekkel az online biztonságról, az online zaklatásról, szexting veszélyeiről és az online világ egyéb veszélyeiről!

Forrás:
https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/gyerekek_fejlodese/26099/a_mobiltelefon_hatasa_a_fiatalokra_a_telefonfuggoseg_tonkreteheti_a_gyermekkort
https://www.portfolio.hu/uzlet/20161203/a-kamaszok-fele-okostelefon-fuggo-240924

Hasonló cikkek...