Szülőnyúzó tévhitek az autizmus kialakulásáról és terápiájáról

Az autizmus jelen tudásunk szerint gyógyíthatalan neurológiai állapot, az idegrendszeri fejlődés zavara, különbözőek jellegzetes viselkedési megjelenései. Ez a zavar befolyásolja a fejlődést, illetve a viselkedést egy egész életen át, gyógyítani egyelőre nem lehet, hiába kardoskodnak a védőoltások ellen az oltásellenesek és hirdetik magukat a diétaguruk, mint biztos megoldást kínálók. A szülők pedig elbizonytalanodnak, de ilyenkor segítséget kaphatnak a megfelelő szakemberektől, például gyermekük orvosától.

Az egyik legérzékenyebb téma és a legnagyobb tévhit az autizmussal kapcsolatban, hogy a betegséget a védőoltások okozzák.

Az oltásellenesek körében kedvelt elmélet, hogy az autizmus hátterében a védőoltások állnak, pontosabban az MMR oltás, amely a mumpsz, kanyaró és rózsahimlő ellen védi a gyermekeket. Hogy ezeket éppen abban az életkorban kell beadni, amikor az autizmus első tünetei megjelenhetnek, véletlen egybeesés, így nem az oltás hatására lesz beteg a gyerek.

Az oltásellenesség újra és újra lendületet kap, terjed az interneten, elbizonytalanítja a szülőket, esetleg rossz döntéshez vezeti őket, holott a lehető legjobbat akarják gyermeküknek – és az oltások megtagadása bizony nem az. A tévhit kialakulásáért súlyosan hibáztatható egy tudós orvos.

A londoni Royal Free Hospital egyik orvosa 1998-ban publikált egy tanulmányt, amelyben az MMR oltóanyagot az autizmushoz és bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésekhez kapcsolta. Andrew Wakefield tizenkét (!) gyermek vizsgálatára alapuló kutatása eredményeire bizonyítékokat nem mutatott, egyszerűen megállapította: „A rendellenesség kialakulását a szülők a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltással hozták összefüggésbe.” Az orvos ezek után azt javasolta a szülőknek, hogy a tripla védőoltás helyett három különálló vakcinát adassanak be a gyermekeiknek.

Azóta több nagy tanulmány arról számolt be, hogy a Wakefield által feltételezett összefüggés nem létezik. Az orvosi kutatások értékelésével foglalkozó Cochrane Library nemzetközi csapata 31 tanulmányt vizsgált felül, amelyek mindegyike több száz, sőt egy esetben félmillió alannyal dolgozott. E vizsgálat messze nem kapott akkora médiafigyelmet, mint Wakefield 12 gyermekkel foglalkozó tanulmánya, akit közben azzal vádoltak meg, hogy 55 ezer fontot fogadott el azoknak a családoknak a jogi képviselőitől, akik elvitték hozzá a gyermekeiket. (Később fegyelmit kapott a brit orvosi kamarától, amely ki is zárta soraiból.)

Az oltás megtagadása mellett a már kialakult betegségre gyógymódokat is kínálnak jellemzően az interneten. Sajnos le kell szögezni mindenek előtt: az autizmus egyelőre nem gyógyítható. A világhálón azonban megdöbbentően sok álhír, a tudomány hamis köntösébe bújtatott információ található arról, hogy bizony meg tudták gyógyítani az autista beteget. Rendre megjelennek a csodaszerek, csodadiéták, teák, ráolvasások, méregtelenítőkúrák és egyéb tetszőleges – mi másnak is nevezhető – kuruzslások.

Ilyen például egy anyuka, aki azt állítja, meggyógyította autista gyerekét diétával, sőt, már tanítja is a módszert, amelynek alapja a bél- és az idegrendszer kapcsolatának felismerése, és egy ezen alapuló méregtelenítő étrend bevezetése. De tényleg összefügg a bélrendszer és az agy? És ha egy autista nem eszik zsömlét, meggyógyul? Tényleg van köze az autizmusnak a bélhez? Igen, van. Ám mivel a betegség kialakulásában örökletes és környezeti tényezők együttesének van szerepe, tévedés, hogy az autizmus csupán a bélműködés zavara lenne, így az is hamis állítás, hogy csupán diétával meg lehet gyógyítani.

Egy tudománytalan, megalapozatlan diétának nagyon káros hatásai lehetnek. Egyrészt azért, mert más, bizonyítottan hatékony terápiákat szoríthat háttérbe, nehézséget okozhat a jellemzően egyébként is túlterhelt családokat anyagilag (sőt: lelki értelemben) is. A kutatók is óvatosságra intenek: a rosszul megválasztott diétákkal árthatnak a betegnek, hiszen a gyermek szervezete nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, ami már önmagában is veszélyes. Egyelőre azt sem tudják a kutatók, hogy a hatások – amennyiben ilyet egyes szülők látni vélnek – mennyire átmenetiek, ugyanis a tartós hatás leméréséhez hosszabb távú, követéses vizsgálatokra van szükség. Ilyenek pedig egyelőre nem állnak rendelkezésre. (Az esetleges átmeneti pozitív jelenségek inkább a szülők fokozott odafigyelésének, és az úgynevezett placebohatásnak tulajdoníthatók.)

A diétát hirdető szülő, vagy más csodálatos gyógyulásról beszámoló honlapok azzal az ígérettel, hogy meggyógyítják az autizmust, hamis reményt keltenek a szülőkben, miközben jelenleg nincs arra tudományosan elfogadott bizonyíték, hogy ez az eltérő idegrendszeri fejlődés gyógyítható lenne. A gyermeke gyógyulását remélő szülő könnyen a haszonleső kuruzslók rabságába esik, hiszen egy esetleges csodálatos gyógyulás minden szülőnek, akinek beteg a gyermeke, minden pénzt megérne.

A legújabb sztár a C-peptid, amely a „feltaláló” szerint orr-spray-n keresztül alkalmazva regenerálja az egészséges agyfunkciókat és ennek következtében segít az autizmus, a skizofrénia, rák, cukorbetegség, fejfájás/migrén, túlsúly, gyulladásos problémák, agyérgörcs stb. leküzdésében. Azonban az orrspay-vel történő bejuttatás már alapvetően problémás, hiszen a C-peptid egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy az orrnyálkahártyából hatékonyan felszívódva eljusson az agyig. De még ha el is jut, miért gyógyítaná ott az autizmust? Semmiért, ez légből kapott, semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott állítás, mert a C-peptid nem gyógyítja az autizmust, ahogy semmilyen más állapotot és betegséget sem. A C-peptid nem gyógyszer, az anyagot tartalmazó spray kozmetikai bőrápoló készítmény, amely nemcsak, hogy súlyos betegségek kezelésében hatástalan, de arra sem láttunk semmilyen bizonyítékot, hogy legalább a bőrt ápolná. Ha mégis így lenne, milliliterenként 1263 forintos árával alighanem ez lenne a világ egyik legdrágább bőrápolója.

Az autizmussal élőket nagyon jó lenne meggyógyítani, ha ismernénk ennek terápiás lehetőségeit, de amíg az emberiség nincs ezen tudás birtokában, addig el kell fogadni a szülőknek, hogy az autizmus specifikus fejlesztés a legtöbb, amit gyermekükért megtehetnek.

Forrás:
https://wmn.hu/ugy/46412-nem-minden-autista-esoember–tenyek-es-tevhitek-az-autizmusrol-

https://autizmuslive.blog.hu/2017/04/05/tevhitek_halojaban
https://divany.hu/szuloseg/2017/04/13/autizmus_dieta_taplalkozas_bel_belflora/
http://www.urbanlegends.hu/2010/12/mmr-vedooltas-autizmus-kapcsolata/
https://index.hu/techtud/2019/12/06/az_autizmus_gyogyito_c-peptid_hatalmas_atveresnek_tunik/

Hasonló cikkek...