Falásrohamok- Sokat eszel és nem is érzed jól magad?

Kamaszkorban vagy, 14-18 év közötti az életkorod? Gondod van az evéssel, a súlyoddal? Teltséged miatt csúfolnak az iskolában, esetleg megjegyzéseket kaptál a tanáraidtól, szüleidtől is? Úgy érzed, nem tudsz eleget tenni a veled szemben támasztott elvárásoknak? Elégedetlenek veled otthon?

Lássuk, mi lehet a probléma, miért alakult ki ez az állapot nálad! Hogyan tudnál változtatni, kiktől várhatsz segítséget?

Tisztázzuk rögtön az elején, hogy valóban van-e rajtad felesleg, túlsúlyosnak, kövérnek bizonyulsz-e. Állj rá a mérlegre, és számold ki az általánosan javasolt testtömeg index alapján: a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Az interneten több program is található erre célra értékeléssel együtt. Mi a Wikipédiát (1) választottuk, amely szerint a számítással megkapott hányados az alábbiakról árulkodik:

Természetesen ezek nem mindenható számok, hiszen leginkább is iránymutatással szolgálnak, amire azért mindenképpen érdemes odafigyelned. Az elhízás ugyanis számos, főként felnőttkorban kialakuló, de már egészen fiatalon is megjelenő betegség okozója lehet. Biztos, már a könyöködön jön ki, de ezek tudományosan is bizonyított tények, ezért mindenkinek oda kell rájuk figyelnie.

A túlsúly általában a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód következménye egy egészséges szervezetnél. Ha van rajtad némi felesleg, az nem jelenti azt, hogy kövér vagy, és hogy most azonnal kezdj el ész nélkül fogyókúrázni, hiszen azzal többet árthatsz magadnak, mert nem jut megfelelő tápanyaghoz a szervezeted. Nem attól leszel szép és vonzó, hogy vékony és karcsú vagy, mert ebben nemcsak a külső tulajdonságok, hanem a belső tulajdonságok is meghatározóak.

Ám, ha úgy látod, hogy jelentős eltérés van a te saját adataid alapján számolt érték és az ajánlott érték között (lásd a táblázatot), ráadásul sokszor nem tudsz ellenállni az evésnek, pedig nem is vagy éhes, akkor segítségre lehet szükséged.

Nyilván mi nem helyettesíthetjük az orvosokat, szakembereket, de bizonyos tünetekre szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Kérjük, gondold végig, és válaszolj önmagadnak őszintén a következő kérdésekre!

Tapasztalod-e magadon, hogy ellenállhatatlanul rád tör az evés? Főként olyankor, amikor az iskolában megbántanak, csúfolnak a társaid, a tanáraid rosszabb jegyet adnak, mint szerinted megérdemeltél volna, a barátaiddal összevesztél, esetleg otthon nagy veszekedés volt, és már nagyon eleged van sok mindenből? Boldogtalan vagy, úgy érzed, mindenki csak bánt? Próbálsz vigasztalást keresni az evésben? Eszel-eszel, és úgy érzed, soha nem fogsz jól lakni, hogy még enned kell, pedig már jókora adag ételt elfogyasztottál? Csak akkor hagyod abba az evést, amikor már kellemetlenül érzed magad, mert nagyon tele pocakod? Leginkább egyedül szeretsz enni, hogy más ne is lássa, mennyit ettél? Amikor befejezted az étkezést, nem is érzed jól magad, bűntudatod van, rosszkedvű leszel, merthogy megint befaltál mindent? Ezek az ellenállhatatlan evési rohamok hetente akár többször is rád törnek? Tartósabban fennállnak, néhány hete, hónapja?

Ha ezekre a kérdésekre nagyrészt igennel válaszolsz, akkor úgy tűnik, kényszeres túlevő vagy, falásrohamok törnek rád, ahogy az angol mondja, ez a „binge eating”. Minden jel szerint segítségre van szükséged, és van is segítség a problémádra!

Ne ijedj meg, de ne is intézd el egy kézlegyintéssel a dolgot, ne hidd azt, hogy egyedül vagy ezzel a gonddal, és senkit nem érdekelnek a problémáid! Mert nem vagy egyedül, mások is átélnek hasonló helyzeteket, ugyanis nagy valószínűséggel valamilyen lelki probléma áll a kényszeres evéseid hátterében. A lelki problémákkal pedig nem kell egyedül megküzdened, van segítség!

A legjobb, ha a szüleidhez fordulsz, reméljük, bizalommal vagy irántuk, és meg tudjátok beszélni, mit kell tenni ebben a helyzetben, kihez kell elmennetek közösen. Ha attól tartasz, hogy nem kapsz otthon támogatást, nem értenek meg, hanem inkább kioktatnak, vagy meg sem hallgatnak, lebecsülik a bajodat, akkor mindenképpen keresd fel a háziorvosodat vagy az iskolaorvost. Ők el tudják dönteni, hogy szükséged van-e más szakemberek – mint például pszichológus, dietetikus, szakorvos – segítségére, vagy milyen megoldás lenne neked a legjobb.

Ne húzd az időt, minél előbb lépj, de addig is igyekezz helyesen étkezni, naponta ötször enni olyan ételeket, amelyek egészségesek és finomak is. Ezekről rendszeresen hallasz az iskolában is, hiszen az egészséges táplálkozás többször terítékre kerül a különböző órákon.

Általánosságban nem árt, ha tudod, hogy már kamaszkorban jelentkezhetnek étkezéssel kapcsolatos zavarok, amelyek ugyan gyakoribbak a lányok körében, de a fiúkat is érintik, és súlyos következményekkel járhatnak, ha nem derül rájuk fény, nem kapnak az érintettek szakemberektől segítséget. Az is jellemző ezekre a zavarokra, hogy pszichés gondok állnak a háttérben, amelyekre szerencsére megvannak a megfelelő kezelési módok, csak el kell indulni, szakembert keresni, a kamaszoknak lehetőleg a szüleikkel együtt.

Forrás:

1 https://hu.wikipedia.org/wiki/Testt%C3%B6megindex

Túlevési zavar kamaszkorban: www.informed.hu/betegsegek/psy/eating_disorders/tulevesi-zavar-kamaszkorban-133833.html

Hasonló cikkek...