Sok időt töltesz videojátékkal?

Gyakran előfordul, hogy jóval többet játszol, mint amennyit eltervezel? Próbálod titkolni a szüleid előtt, hogy játszol?  Dühös leszel, ha valaki vagy valami miatt meg kell szakítanod a játékodat?  Amikor dühös vagy, játékkal vagy annak tervezgetésével próbálod lenyugtatni magad? Szoktad magad azon kapni, hogy korán reggel játszol? Találsz módot arra, hogy akkor is játssz, ha nem vagy otthon? Az alvásidőd kárára szoktál játszani? Előfordult már, hogy beteget jelentettél az iskolában, hogy játszhass? Esküdöztél már amiatt, hogy abbahagyod, letörlöd a játékot, de később mégis visszatértél hozzá? Szoktál szégyent vagy bűntudatot érezni a játékod miatt? Szoktál veszekedni a szüleiddel vagy a barátoddal/barátnőddel a játék miatt? Szoktál játszani olyan hobbi vagy sport helyett, amit korábban élveztél? Elfeledkezel a kötelezettségeidről, a határidőkről, amikor játszol? Ingerültté válsz, ha az emberek azt vetik a szemedre, hogy túl sokat játszol? A játékkal töltött idő egyre növekszik? Előfordul, hogy nemet mondasz egy programra, mert inkább játszani szeretnél? Amióta játszol, eltávolodtál a barátaidtól, családodtól? Intenzív érzéseket élsz át játék közben? Ha a fenti kérdések legtöbbjére igen a válaszod, segítségre van szükséged.

Mi rossz van abban, ha játszom?

Amikor leülsz a gép elé és betöltöd a játékot, elindul a „varázslat”. A játék segítségével eljuthatsz oda, ahova eddig nem, az lehetsz az, aki szeretnél lenni, és a való világhoz képest gyorsan jön siker. Úgy érezheted, hogy itt „megvalósíthatod önmagadat”. A játék azonban csak pótlék! Lehet, hogy csak figyelemre, önbizalomra, törődésre vágysz, és ha ezt nem kapod meg, vagy esetleg valamilyen kudarcot éltél meg, egyre inkább a monitor elé menekülsz.

Természetesen az nem baj, ha néha játszol egy kicsit a számítógépeden, de emellett ugyanolyan hangsúllyal játszanak szerepet az életedben a korábban megszokott elfoglaltságaid. Nincs ok aggodalomra, amennyiben a számítógépes játék, vagy az online kapcsolat egy bizonyos ideig fontossá válik számodra, ha közben:

  • A baráti kapcsolataid a valódi életben (a számítógépen kívül) fennmaradnak;
  • Az egyéb hobbik – sportolás, zenélés, stb. – nem maradnak abba;
  • Az iskolai teljesítményed sem romlik a számítógép- és internethasználat, tévézés miatt.

 Lehetek játékfüggő?

Igen. Játékfüggőségre való hajlamra utal, ha gondolatban akkor is a játékról álmodozol, amikor nem játszol. Hiányérzet és feszültség keletkezik benned, amikor nem játszhatsz. Szeretnéd kontrollálni a játékkal töltött idő mennyiségét, mégsem vagy rá képes. Annyira bele tudsz feledkezni a játékba, hogy elveszíted az időérzékedet, és emiatt elhanyagolod a feladataidat. Mindezek miatt összetűzésbe kerülsz a környezeteddel, és a valósnál kevesebb játékkal töltött időt vallasz be például a szüleidnek. Elhanyagolod a barátaidat, így egyszer csak azt veszed észre, hogy egyedül maradtál. Ha mindezek a tünetek hosszú ideje, vagyis legalább egy éve fennállnak, komolyan érdemes elgondolkodnod arról, hogy szakember segítségét kérjed.

Miért káros a játékfüggőség?

Azért, mert ami a kontrolláltan játszók számára csupán egy rövid kirándulást jelent a virtuális világ vonzásába, az mások számára veszélyes kísértés lehet az ártalmas viselkedés irányába. A legnagyobb vonzást a napi több órás számítógépezésre különösen azok a játékok jelentik,  amelyekkel az interneten keresztül másokkal is lehet játszani (online játékok). Azáltal, hogy valaki valódi emberként, mint virtuális személy tartózkodhat a virtuális világban, nem csak a társadalmi valóság bizonyos látszatát kelti, hanem ezzel a történéseknek mindig új és egyedülálló lendületet ad. Fontos tudnod, hogy nem csak a számítógépes játékokat, hanem más médiákat is, például a televíziót és az internetet is lehet káros mértékben használni. Ilyen például a chat is: egyesek szinte az összes kapcsolatukat ezen keresztül bonyolítják, és elviselhetetlennek tűnik számukra az offline állapot.

Fontos, hogy felismerd: a túlzott videojáték-használat káros számodra. Ezt nyilván nem érzed most így, hiszen szerinted semmi probléma nincs azzal, hogy időnként játszol, ez a Te világod, és azt szeretnéd, hogy mindenki hagyjon békén. De gondolj egy kicsit a következményekre: az elmagányosodásra, a csökkenő önbizalomra, a romló tanulmányi eredményre, a sokszor labilis lelki állapotra! Egy bizonyos idő elteltével már el sem fogod tudni képzelni az életedet a számítógépes játék nélkül. Lehangoltnak fogod érezni magad, ha nem játszhatsz. Gyakran leszel fáradt, álmos, az időérzéked leromlik. Akár még a biológiai szükségleteidről (evés, ivás, pihenés) is megfeledkezhetsz a játék közben, amire előbb-utóbb a szervezeted különböző tünetekkel fog reagálni: meghízol/lefogysz, fájhat a fejed, a hátad, vagy a nyakad, a látásod is megsínyli a szemed állandó megerőltetését, fáradt és kimerült leszel.

Mit tegyek?

Mindenekelőtt beszélgess a szüleiddel, avasd be őket a „világodba”, mutasd meg nekik, hogy mivel foglalod el magad, amikor a számítógépen játszol. Ha a szüleid aggályosnak tartják a videojátékkal töltött idő hosszúságát, beszéljétek meg, hogy mennyi időnyi játék elfogadható számukra és a Te számodra is. Fontos, hogy ha egyezség születik köztetek, akkor tartsd is magad ahhoz, amiben megállapodtatok. Beszélj velük arról is, hogy mi történik veled napközben az iskolában, nyomaszt-e esetleg valami, hogyan alakulnak a társas kapcsolataid. Törekedj arra, hogy ne hanyagold el sem a tanulást, sem a korábbi kedvenc időtöltéseidet (a sportot, a zenélést, stb.), és szánj elegendő időt a barátaiddal való közös időtöltésre is. Érdemes meghallgatni szakember véleményét is, ha a szüleid szerint erre szükség van, ugyanis a pszichológus tud majd mutatni neked olyan módszert, amivel egyensúlyban tarthatod az életedet.

Források:

Viselkedési addikciók: spektrumszemléletű kutatások (Demetrovics Zsolt, Akadémiai doktori értekezés, 2013)

https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/23948/videojatek-fuggoseg-betegseg

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/jatekfuggoseg/822

http://www.boldog-gyermek.hu/szamitogep_fugges.html

http://kimondhato.hu/jatek/monitor-internet-jatek/tul-sok-ido-a-monitor-elott/

Hasonló cikkek...