Meleg a barátom, mit tegyek?

Gyakran a legjobb barátjával osztja meg elsőként egy gyermek, ha rájön, hogy a saját neméhez vonzódik. Ő a legfőbb bizalmasa, gyakran épp iránta kezd máshogy érezni, ami különösen nehézzé teheti kezelni a helyzetet. Cikinek érzi, mit fog szólni a család, a közösség, sokszor még saját szexualitását is keresi, így fontos valahogy tisztázni is az érzéseit. De hogyan segítsen a barát?

Ugyan divatos téma ma a „coming out”, mind többen lépnek a nyilvánosság elé és vállalják föl másságukat. Ugyanakkor a társadalom jelentős része ezt ellenérzéssel fogadja, így különösen nehéz helyzetben van egy gyermek, aki szembesül, hogy nem a megszokott sémák szerint működik. Dr. Költő András egészségfejlesztő szakpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Affektív Pszichológia Tanszék adjunktusa a divany.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogyha egy kisgyerek mondja, hogy szerelmes egy vele azonos neműbe, az nem ugyanaz, mintha egy nagykamasz mondana hasonlót. A serdülőkor feladata az identitás kialakítása, a szexuális irányultság pedig az identitásunk része, ezért a kamaszkor végéig nem lehet biztonsággal kijelenteni valakiről, hogy heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális, mert az irányultság még alakulhat, formálódhat

„Olyan társadalomban élünk, ami a homoszexualitást, mint minden másságot, élesen elítéli. Elsősorban annak van szüksége a pszichológus segítségére, aki stresszt és szorongást él át.

Minél több pozitív példát lát a gyerek maga körül a társadalomban, annál könnyebb lesz neki is. Szoros összefüggés van aközött is, hogy az embereknek mennyi meleg-leszbikus barátjuk van, és mennyire elfogadó a társadalom a másság iránt. Sok meleg és leszbikus személy lelki problémáit az okozza, hogy a társadalom homofóbiáját magukévá teszik, és függetlenül a saját identitásuktól, a meleggyűlölet bennük is munkál, csak rejtett formában – ezt hívják internalizált homofóbiának. Leszbikus, illetve meleg emberek két-háromszoros eséllyel vannak kitéve pszichiátriai,- és testi megbetegedéseknek, mint a velük azonos nemű életkorú és bevételű heteroszexuális társaik. Ez részben annak tulajdonítható, hogy a nem tudatosított homofóbia állandó negatív hatással van rájuk. Azért (is) jó pszichoterápiába járni, mert ez segít a megküzdő képesség és a saját jogainkért való kiállás erősítésében. Nagyon fontos, hogy erősítsük a gyerekben, hogy ő jó és értékes, és joga van küzdeni saját magáért. Minél sokrétűbb egy gyerekközösség, annál megértőbb és elfogadóbb lesz. A társadalom profitál belőle a legjobban, ha megőrizzük a nyitottságot más szokások, más kultúrák és más életek iránt. Vannak LMBT civil aktivisták, akik sokat tesznek azért, hogy már általános iskolákban szó essék a homoszexualitásról, ilyen kezdeményezés például a Labrisz Egyesület Melegség és megismerés programja. Az ország bármelyik iskolájában vállalják, hogy felvilágosító előadást tartanak a témában és azt hiszem, hogy ennek az elfogadása leginkább a helyi iskolaigazgatóktól és pedagógusoktól függ. Sosem a másság tudata kelti a gyűlöletet, hanem az, hogy amiről nem tudok, attól félek. És amitől félek, az dühössé tesz”— fogalmazott a szakember.

Ennek viszont óhatatlanul a legjobb barát is részesévé válik. Hiszen ő ’elvileg’ ugye megérti őt, megosztják egymással titkaikat, a bizalmasa, ráadásul előfordul az is, hogy épp az ő iránta táplált érzéseken veszi észre, hogy a saját neméhez vonzódik. Ezt persze nem mindenki fogadja egyformán: van, hogy itt vége is a barátságnak, van, hogy csak kínos helyzetet teremt, van, hogy az érzelem viszonzásra talál, de talán legtöbbször a támogatás és az összefogás, amit egy igaz barát adni szeretne. De hogyan?

„Fontos, hogy ne érezze magát senki egyedül, hiszen, még ha nem is tudnak róla, sokan vannak hasonló helyzetben, és pontosan látjuk, hogy mindenki másként kezeli”—mondja Varga Aida gyermekpszichológus, a Hintalovon Alapítvány Yelon programjának vezetője. „Kapunk mi is ilyen kérdéseket, persze legtöbbszörmaguk az érintettek fordulnak hozzánk, de van, hogy barátok. Gyakran egyébként épp feléjük alakul ki az az érzés, ami rádöbbenti, hogy más, mint a többiek, vagyis beleszeretnek a legjobb barátjukba, barátnőjükbe. Nagyjából ugyanúgy működik, mint egy fiú, lány barátságnál, amikor átalakul. Ez könnyen komoly gátakat építhet és elfordítja őket egymástól, de legtöbbször azt látjuk, hogy segíteni akarnak, mellettük állnak. Mert látják, hogy megannyi nehézséggel, szorongással jár a barátjuknál ez a felismerés. Mást látott a környezetében, mást otthon, többnyire konzervatív a család, de a társadalom, vagy a kortárs közösség is, bár ők talán lényegesen elfogadóbbak. sőt. Gyakran menő és izgalmas, hogy a legjobb barátom más”- mondja a szakember, aki szerint egy barát ilyenkor leginkább azt látja, hogy a bizalmi társa krízisben van.

És mit tehet ilyenkor egy barát?

  • Fogadd el!
  • Beszélj vele róla!
  • Ne cikizd!
  • Állj ki érte és állj mellette!
  • Őrizd meg a titkát, ha azt csak veled osztotta meg!
  • Segítsd, hogy otthon, vagy az iskolában elfogadják!

https://yelon.hu/2020/01/09/igy-hasznald-a-yelon-chatet/

A yelon (youarenotalone) program célja, hogy egy fiatal se maradjon egyedül a kérdéseivel, legyen szó a test, lélek, szerelem, egészség, szexualitás, vagy akár a világ és közélet dolgairól. A 10-18 éves korosztály a yelon.hu oldalon őszinte, tényeken alapuló, tabumentes cikkeket olvashat a számára érdekes témákban, a szerdánként az oldalról elérhető chaten pedig az Alapítvány szakképzett munkatársaival beszélheti és gondolhatja át az ezekkel kapcsolatos esetlegese kérdéseit, félelmeit, bizonytalanságait.

http://www.hatter.hu/

A Háttér Társaság Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete. Célja a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira; az őket segítő szolgáltatások működtetése; az LMBTQI emberek társadalmi helyzetének, szükségleteinek megismerése; az LMBTQI emberek jogainak védelme, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; jólétük, egészségtudatosságuk növelése; az LMBTQI közösségek önszerveződésének támogatása, kultúrájuk ápolása, megismertetése.

https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány elsődleges feladata a gyerekek és fiatalok meghallgatása, a bajba jutott gyerekek segítése. Gyerekközpontúság, bizalom, az együttműködés, és felelősség.

Hasonló cikkek...