Mikor kérjek segítséget?

Ha mostanában és e sorok olvasása közben sem érzed magad túl jól, és olyan érzésed van, mintha valami megváltozott volna körülötted és nem a saját megszokott életed élnéd, elképzelhető, hogy mindennek a hátterében egy olyan múltbeli esemény áll, amire nem szívesen emlékszel vissza. Ebben az esetben érdemes elgondolkoznod azon, hogy ért-e a közelmúltban olyan negatív élmény, amelynek a felidézése riasztóan hat rád, szorongással, félelemmel tölt el. Lehet, hogy valamilyen közlekedési balesetet éltél át, vagy voltál annak szemtanúja. Esetleg valaki bántott az iskolában, az utcán, vagy otthon. Vagy valamilyen súlyos betegségen estél át, kórházba kerültél, és attól féltél, hogy nem gyógyulsz meg. Előfordulhat, hogy nem te, hanem egy közeli hozzátartozód (édesanyád vagy édesapád, testvéred, nagyszülőd), vagy jó barátod betegedett meg súlyosan, és te nagyon aggódtál érte. Megeshet, hogy a szüleid válása tölt el szomorúsággal. Vagy nemrégiben meghalt a családotokban vagy a környezetedben valaki, aki számodra fontos volt. Lehet, hogy valamilyen természeti csapást éltetek át a családoddal, például árvíz miatt el kellett hagynotok az otthonotokat, vagy tűzvészből menekültetek meg. Akár az interneten vagy a televízióban is láthattál olyan videó felvételt, amelynek a látványa megviselt. Ha a felsoroltak közül bármelyik, vagy ahhoz hasonló esemény előfordult a múltadban, és annak képei hosszú ideje akaratlanul, újra és újra felidéződnek a képzeletedben, vagy kísértenek az álmaidban, ezek olyan jelzések, amelyek arra utalnak, hogy nem tudtad még lezárni magadban azt a bizonyos eseményt.

Milyen jelek esetén tanácsos szakember segítségét kérni?

 • Ha gyakran érzed nyugtalannak magad
 • Ha nehezen tudod elmondani, vagy magadban megfogalmazni, hogy mi bánt
 • Ha könnyen megijedsz
 • Ha titokban tartod, hogy félsz
 • Ha gyakran előfordul, hogy nem tudsz aludni, vagy rosszul alszol, nem tudod kipihenni magad
 • Ha rémálmok, az átélt, hallott események rossz emlékei gyötörnek
 • Ha eltávolodsz azoktól az emberektől, akikkel korábban szívesen voltál együtt
 • Ha gyakran válsz ingerlékennyé, és olyan dolgok idegesítenek, amelyek korábban „leperegtek rólad”
 • Ha kipróbáltad az alkoholt vagy valamilyen drogot, azt remélve, hogy attól megkönnyebbülsz
 • Ha kerülöd azokat a helyeket, gondolatokat, amik a kellemetlen eseménnyel kapcsolatban vannak
 • Ha nem érdekel a tanulás és legszívesebben be sem mennél az iskolába, inkább csavarognál
 • Ha a korábban szívesen, örömmel végzett tevékenységek, hobbik már nem érdekelnek
 • Ha nehezen tudod összeszedni magad, nem tudsz koncentrálni
 • Ha nincs étvágyad

Ahhoz, hogy túl tudd magad tenni mindezen és többé ne kísértsenek nyomasztó gondolatok, érdemes megtenned egy fontos lépést: szakember segítségét kell kérned.

Mit tegyél?

Sokszor még a közvetlen környezetünk is nehezen veszi észre, hogy bajba jutottunk, segítségre szorulunk. Nehéz kimondani bizonyos dolgokat, és talán éppen a szüleidnek nem mered elmondani, hogy valami nagyon bánt. Sajnos előfordulhat, hogy éppen az egyik szülőd mondott vagy tett olyasmit, ami miatt most rosszul érzed magad. Viszont nagyon fontos, hogy ne egyedül próbálj megbirkózni ezzel a helyzettel, hanem támaszkodj egy felnőtt segítségére. Ha bizonytalan vagy abban, hogy kivel beszélhetnéd meg a problémádat, fordulj az osztályfőnöködhöz, a kedvenc tanárodhoz, az iskolapszichológushoz, vagy a háziorvosodhoz. Olyan felnőtt legyen az illető, akiben maximálisan megbízol. Ha az illető szükségesnek véli, olyan szakemberhez – gyermek- és ifjúsági pszichiáterhez – fog irányítani, aki több alkalommal el fog beszélgetni veled, és olyan módszereket fog megtanítani neked, amelyek révén megszabadulhatsz a korábbi kínzó élménytől. Ezeken a foglalkozásokon fokozatosan fogsz ráébredni, hogy már nem fenyeget az a bizonyos múltbeli veszély, és ennek köszönhetően egyre inkább biztonságban fogod érezni magad. Ne halogasd a döntést, mert minél hamarabb jutsz el egy tapasztalt szakemberhez és kapsz tőle segítséget, annál gyorsabban meg tudsz szabadulni a gyötrő gondolatoktól.

Árnyékból a napos oldalra

Amikor a foglalkozások során eljutsz oda, hogy a korábban átélt negatív eseményhez már nem kapcsolódik semmilyen rossz érzés, meg fogod tapasztalni a belső állapotod javulását. Ha a szakember iránymutatásával le tudod zárni magadban a múltat, megkönnyebbülsz, és újra nyitottá tudsz majd válni a világ dolgai iránt, célokat fogsz kitűzni magad elé, újraéled a barátságokat, új lehetőségeket fogsz felfedezni. Olyan fejlődési folyamaton fogsz keresztülmenni, aminek eredményeképpen másképpen fogod értékelni a személyes kapcsolataidat, vissza fogod nyerni az önmagadba illetve másokba vetett bizalmadat. Meg fogsz becsülni olyan dolgokat, amelyek azelőtt nem érintettek meg, röviden fogalmazva: jobb színben fogd látni a világot. De ne feledd: ahhoz, hogy eljuss idáig, az árnyékból a napos oldalra kerülhess, meg kell tenned azt a bizonyos első lépést. Keress egy felnőttet a környezetedben, akiben megbízol, oszd meg vele a problémádat, és kérd a segítségét!

Forrás:

Gyermekkori szorongásos zavarok ellátásának szakmai irányelve. Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság; Egészségügyi Szakmai Kollégium
https://www.informed.hu/betegsegek/psy/anxiety/poszttraumas-stresszbetegseg-gyermek-es-serdulokorban-20688.html
https://traumakozpont.hu/beszeljunk-a-ptsd-rol
https://www.szszbmk.hu/pdf/nyh/osztaly/gyereko/tajekoztato_szorongasos_zavarok.pdf
http://mek.oszk.hu/15900/15924/15924.pdf

Hasonló cikkek...