Vigyem, vagy ne vigyem játszóházba a gyerekem?

Ezt a kérdést minden szülőnek magának kell eldöntenie, de hogy megkönnyítsük a döntést, összeszedtük egy csokorba, hogy mit érdemes tudni a játszóházakról.

Magyarországon a kilencvenes években jelentek meg az első játszóházak, főként nagyáruházak szolgáltatásaként. Alapvetően gyermekmegőrző funkciót töltöttek be, hogy a szülők biztonságban tudhassák a gyermeküket, amíg a vásárlást végzik. Később alakult ki a játszóházaknak az a formája, ahol nem csak felügyeletet biztosítanak a gyermekek számára, hanem szakemberek közreműködésével különböző foglalkozásokat is.

Mit nyújtanak a játszóházak?

Mindenekelőtt lehetőséget arra, hogy a gyerekek önfeledten, kortársaikkal együtt, kedvükre játsszanak és mozogjanak. Könnyű elképzelni, hogy egy szűk lakótelepi lakásban élő gyermek számára mekkora felszabadultságot jelenthetnek a játszóházak tágas terei, nem beszélve azokról a játékokról és ügyességi eszközökről, amelyek be sem férnének a család otthonába. A szülők számára megnyugtató, hogy olyan helyen hagyhatják egy-két órára a gyermeküket, ahol szigorú minőségbiztosítási elvárásoknak kell megfelelni, vagyis garantált a biztonságos környezet. A játszóházakban csúszdák, ugráló várak, speciális mászókák, ügyességi játékok veszik körül a gyerekeket, amelyek sem otthon, sem a köztéri játszótereken nem állnak rendelkezésre. Egyes játszóházak nem csak megőrzést vállalnak, hanem különféle tematikus – kézműves, zenés, táncos – foglalkozások tartását is. Működnek olyan játszóházak is, ahol különféle képességfejlesztő foglalkozások állnak a gyermekek rendelkezésére. Egyes játszóházak vállalják bizonyos részképességek játékos formában történő fejlesztését is, ami igen hasznos lehet a tanulási nehézségek megelőzésében. Mindezen túlmenően talán a legfontosabb érv a játszóházak mellett a közösség nyújtotta élmény: akár a szülőkkel, akár a kortársakkal közösen folytatott játék öröme. A napi munkavégzésben elfáradt szülők számára nagy könnyebbséget jelent az is, hogy a játék végeztével nem nekik kell elpakolniuk, rendet tenniük.

Pro és kontra

Azt, hogy melyik játszóházra bízza rá a gyermekét, sok szülő a különböző internetes fórumokon történő tájékozódás alapján dönti el. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy sokszor ugyanarról a helyről ellentétes véleményeket osztanak meg a szülők, ki-ki a saját beállítottsága és igényrendszere szerint. Éppen ezért ne ezekre a megnyilvánulásokra hagyatkozzunk, hanem – ahogy a puding próbája az evés – higgyünk inkább a saját szemünknek! Szemeljünk ki egy számunkra szimpatikus játszóházat, menjünk oda, és az alapján döntsük el, hogy megfelel-e a hely gyermekünknek, amit látunk. Egyes szülők azokat a játszóházakat részesítik előnyben, ahol szakavatott pedagógusok kezei között hagyhatják egy-két órára a gyermeküket, és a foglalkozás ideje alatt nyugodtan megihatnak egy kávét, elolvashatnak egy újságot. Mások, akik szívesebben maradnak a gyerekük mellett a játék ideje alatt is, olyan játszóházat fognak keresni, ahova a szülőknek is bejárásuk van. Fontos szempont a játszóházak higiéniája, amelyet illetően igen eltérőek a tapasztalatok. Alapvető elvárás, hogy az egyes foglalkozások vagy a nap végeztével a személyzet kellő gondossággal tisztítsa és fertőtlenítse a játékokat és a gyermekek által használt felületeket. Ez különösen fontos a kisdedek esetében, akik szívesen veszik még a szájukba a kezük ügyébe kerülő tárgyakat.

Milyen életkorban milyen típusú játszóház ajánlott?

„A játékok választéka, a programkínálat, a hely felszereltsége, hangulata, közönsége, a szolgáltatások bősége behatárolja, hogy milyen korosztályú és személyiségű gyermeknek érdemes egyik vagy másik helyet megmutatni.” (https://www.szuloklapja.hu/gyermek-fejlodese/2592/miert-fontos-a-gyerekeknek-a-jatszohazhtml) Többgyerekes családok számára fontos szempont, hogy az eltérő korú testvérek mindegyikének megfelelő játszóházat találjanak. Szerencsére ma már a játszóházak többsége igyekszik mindegyik gyermekkorosztály igényeit kielégíteni. Arról, hogy milyen életkorban érdemes először játszóházba vinni a gyermeket, megoszlanak a vélemények. A legtöbben az egyéves kor betöltését követően tartják célszerűnek a játszóház kipróbálását, de vannak olyan szülők, akik egész fiatal, akár féléves csecsemőjüket is magukkal viszik a játszóházba. A játszóház megválasztásakor fontos szempontot jelent az árszabás, amelynek terén óriási különbségek tapasztalhatók. A perc- és óralapú számlázástól kedve a testvérek és kísérők számán, a játszóház méretén és szolgáltatásain át a hétköznapi illetve hétvégi tarifákig sokféle dolog befolyásolhatja, hogy mekkora összeget hagyunk ott a mulatság végeztével. Érdemes arra is felkészülni, hogy egyes játszóházak az óra- illetve percdíjon felül plusz díjhoz kötik bizonyos játékok használatát.

Különleges szolgáltatások

A napjainkban működő játszóházak közül számos hely nyújt extra szolgáltatásokat, például születésnapi zsúrok lebonyolítását. Természetesen számos kényelmi szempont miatt dönthet úgy a szülő, hogy gyermeke barátait nem az otthonában, hanem kibérelt helyszínen látja vendégül, szakavatott animátorok közreműködésével rendezi meg az ünnepi eseményt. Ennek a gyakorlatnak azonban gátat szabhat a szolgáltatás árfekvése. Nem biztos, hogy a gyermek által óhajtott létszám vendégül látására futja a pénztárcánkból. Arról nem is beszélve, hogy még a legjobban felszerelt játszóház és a legprofibb animátor sem képes biztosítani az otthoni meghitt körülményeket.

A még hezitáló szülőknek azt javasoljuk, mindenképpen tegyenek egy vagy két próbát, és a tapasztalatok tükrében döntsék el, hogy igénybe veszik-e rendszeresen a játszóházak által nyújtott szolgáltatásokat.

Forrás:

https://www.szuloklapja.hu/gyermek-fejlodese/2592/miert-fontos-a-gyerekeknek-a-jatszohazhtml
https://www.fkfk.hu/mire-jo-a-jatszohaz.html
https://www.informed.hu/eletmod/gyermekneveles/kepessegfejlesztes-jatszva-mire-es-kinek-jok-a-kepessegfejleszto-jatszohazak?-92415.html?_voteadmin_site=50

Hasonló cikkek...